Vishay Intertechnology купува британската Nexperia

Vishay Intertechnology купува британската Nexperia

Още през 2021 г плачевното финансово състояние на Newport Wafer Fab в Уелс принуди собствениците да направят сделка с контролираната от китайски инвеститори нидерландска компания Nexperia. Но през ноември 2022 г британските власти не дадоха разрешение за сделката по политически причини. Сега многострадалната Nexperia вече има нов собственик – американската Vishay Intertechnology.

Информацията се появи тази седмица от самата Nexperia, която е дъщерна структура на китайската Wingtech Technology. Напомняме, британските власти се възпротивиха на сделката от преди две години, тъй като в резултат китайските инвеститори щяха да получат контрол над най-голямото във Великобритания предприятие за производство на полупроводници. Новите собственици похарчиха $80 млн за покупката на фалиралата компания, освен това вложиха $100 млн за нейното оздравяване и модернизация, а персоналът беше увеличен от 450 на 500 души.

През ноември миналата година британските власти счетоха сделката за противоречаща на националната безопасност и принудиха Nexperia да развали спогодбата. По-подходящ купувач се намери едва сега – Vishay Intertechnology, която ще плати $177 млн за предприятието в Нюпорт. По данни на самата Nexperia, то е ориентирано към производството на полупроводникови компоненти за автомобили с използване на 200-милиметрови силициеви пластини и остава най-големия производител на чипове на територията на Великобритания. Очаква се сделката с Vishay Intertechnology да бъде финализирана в началото на следващата година, но Nexperia все още недоволства от миналогодишното решение на британските власти. Компанията възнамерява да разшири производствените си мощности във Великобритания и Германия.

Бизнес