Създадоха ефективно пасивно охлаждане за CPU

Създадоха ефективно пасивно охлаждане за CPU

Учени от Китай и Хонг Конг предлагат пасивна система за охлаждане на компютърните компоненти, използваща солена вода. Тази система помага на процесора да работи с 32,65 % по-бързо.

Системата е получила названието HSMHS (Hygroscopic Salt-Loaded Membrane-Encapsulated Heat Sink – хидроскопичен охладител с напълнена със сол мембрана). Тя представлява стандартен радиатор, който е покрит със слой от порест мембранен материал, напълнен с воден разтвор на сол от литиев бромид. Охлаждането става за сметка на резорбцията на соления разтвор – през порестата мембрана се изпарява водна пара, която отнема топлина от охлаждания елемент. С времето водният запас се възстановява чрез поглъщане на влага директно от въздуха.

Охлаждането на процесорите в частност и центровете за данни като цяло отнема много средства на бизнеса, отделно вреди и на околната среда. Технологиите за пасивно охлаждане са привлекателни, тъй като не съдържат движещи се детайли и не изискват директно подаване на енергия. Но съществуващите в днешно време решения за пасивно охлаждане не са особено ефективни. Системата HSMHS със сол на литиев бромид може да охлажда електрониката десет пъти по-дълго време в сравнение със съвременните алтернативи – метал-органични скелетни структури и хидрогелове – материали с фазов преход. Докато HSMHS работи, производителността на процесора нараства с почти една трета, показват изследванията.

В продължение на 400 минути, тоест над 6,5 часа HSMHS е поддържала температурата на процесор на ниво под 64 °C. Следва период на изчакване, в който системата възстановява своята охлаждаща способност като поглъща влага от околния въздух. Авторите на изобретението са направили също така тестове на HSMHS лишена от мембранен слой, но поради това тя е по-малко ефективна.

HSMHS е икономически изгодна – системата с сол на литиев бромид струва хиляди пъти по-евтино от метал-органична скелетна структура на базата на хром, която също се счита за ефективна при пасивно охлаждане. Изследователите предлагат технологията да се използва за охлаждане не само на процесори, но и за соларни панели, акумулатори и цели сгради.

Технологии