Джеф Безос показа макет на кораба Blue Moon за полети до Луната

Джеф Безос показа макет на кораба Blue Moon за полети до Луната

Компанията Blue Origin демонстрира макет на спускаемия модул Blue Moon, който се очаква да стане готов за полети до Луната в близките три години. Отначало той ще се отправи към земния спътник без екипаж, а към края на десетилетието ще започне да изпълнява и пилотируеми мисии.

Основателят на Amazon и Blue Origin Джеф Безос показа на представители на NASA макет на кораба в завода на космическата компания в Хънтсвил (щат Алабама). Широчината на модула е 7 метра и той ще стартира с ракета New Glenn на Blue Origin. Този вариант на кораба е наречен Mark 1 и е предназначен за доставяне на 3 тона полезен товар до която и да е точка от лунната повърхност. По-голямата версия – Mark 2 e предназначена за пилотирани мисии – през май компанията беше избрана за оператор на мисията Artemis V с изпращане на хора на Луната.

Официално Artemis V е планирана за 2029 г, но този срок може да бъде удължен. Причината – преди нея трябва да стартират мисиите Artemis III и Artemis IV, също пилотирани, но възложени на SpaceX. Те са планирани за 2025 и 2028 г, но съдбата им ще зависи от ракетата Starship, която отначало трябва да се изведе в орбита, а след това да се изтества технологията за дозареждане в космоса – всичко това изисква множество успешни изстрелвания. А преди първият полет с екипаж, SpaceX ще трябва да направи демонстрационна безпилотна мисия с кацане на модула на Starship на Луната.

Архитектурата на лунния модул на Blue Origin до голяма степен е аналогична на тази на SpaceX – и двата изискват дозареждане в космоса, само че Blue Moon използва течен водород, а Starship – течен метан. Blue Origin също ще извършва пробни изстрелвания на своите спускаеми модули с ракетата New Glenn, но те ще започнат не по-рано от края на следващата година.

За всяка пилотирана мисия на спускаемия модул, компанията ще трябва да извърши три старта на New Glenn: един за изпращане на модула в орбита около Луната и още два за дозареждащия кораб. Астронавтите стартират от Земята на космическия кораб Орион и ракетата SLS.На лунна орбита корабът ще извърши стиковане със спускаемия модул на SpaceX или Blue Origin, и заедно с него ще се отправи към лунната повърхност. Същите спускаеми апарати ще върнат екипажите обратно на Орион и оттам на Земята.

Отначало спускаемият модул на Blue Moon Mark 1 ще посети Луната в демонстрационна мисия. Планирани са и допълнителни полети за доставка на полезен товар до лунната повърхност. Те ще стартират не по-късно от 2026 г.

Космос