Производителите на РС харесват процесора Qualcomm Snapdragon X Elite

Производителите на РС харесват процесора Qualcomm Snapdragon X Elite

Наскоро Qualcomm представи 12-ядрения процесор Snapdragon X Elite с 64-битова архитектура Oryon, който е предназначен за използване в компютрите с OS Windows. Сега производителят публикува данни, указващи, че новият процесор е привлякъл вниманието на девет големи производители на компютри.

Към момента партньори на Qualcomm са Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Xiaomi и марката Microsoft Surface. На технологичното събитие на Qualcomm присъстваха и представители на Honor, които обявиха, че компанията също стъпва на РС пазара. Впрочем, нито една от тези компании не се ангажира пряко с производството на компютри, базирани на Snapdragon X Elite, но вероятно за това все още не е дошъл подходящият момент.

Списъкът с партньори на Qualcomm изглежда впечатляващо, тъй като преди само Lenovo, Microsoft и HP поддържаха ARM системи с Windows на базата на процесори Snapdragon от минали поколения. В рамките на сегашното мероприятие нито един производител не представи компютри, базирани на Snapdragon X Elite, но не е изключено това да се случи на изложението CES през януари в Лас Вегас.

По време на презентацията на Snapdragon X Elite беше казано, че процесорът на Qualcomm е по-бърз от Apple M2 Max и Intel Core i9-13980HX в еднопоточна производителност. Това е забележително, тъй като новият чип на Qualcomm очевидно ще е подходящ даже за създаване на производителни геймърски компютри. Чипмейкърът споменава голямо количество игри, които ще могат да работят с компютри със Snapdragon X Elite, например, Baldur’s Gate 3, Control, Warframe и Guild Wars.

Хардуер