Учени се научиха да съхраняват слънчева енергия в керамичен прах

Учени се научиха да съхраняват слънчева енергия в керамичен прах

Многогодишни експерименти със съхраняването на слънчевата енергия във високотемпературни акумулатори позволиха на австралийски изследователи да намерят още едно интересно решение. Те са се отказали от традиционните за подобни случаи системи на базата на разтопени соли в полза на свободно падащ керамичен прах от частици със субмилиметров размер, с което веднага повишават температурата на натрупване от 600 до 800 градуса по Целзий.

Опитната установка за събиране на концентрирана соларна енергия с 400 отразяващи огледала, е инсталирана в Нюкасъл (щат Нов Южен Уелс). Това е най-мощната слънчева термална система в Южното полушарие и единствента в Австралия. Тя се използва за провеждане на експерименти и не е предназначена за комерсиална експлоатация.

400-те огледала се фокусират върху малък работен обем в горната част на кулата. Преди учените подбираха състава на солите, които се топят под въздействието на фокусираните слънчеви лъчи и могат дълго време да съхраняват висока температура за някакви цели, например за изработка на енергия или за директно отопление.

Максималната температура на солната стопилка не надвишаваше 600 градуса. Други топлоносители показваха по-лош резултат – до 400 градуса. В същото време, повишаването на температурата на топлоносителя би позволило да се използва натрупаната топлина за цял спектър промишлени процеси, даже за топене на метали, което дава надежда, че някога ще можем да се откажем от изкопаемите горива.

Затова австралийците са преминали към експерименти с керамични топлоносители, чиято температура може да достига до 1000 градуса. Намерено е решение, когато свободно падащи под въздействието на земната гравитация и оцветени в черно керамични частици, преминават през пронизано от фокусирани слънчеви лъчи пространство и се нагряват до много високи температури. Така нажежени те се струпват в долната част на кулата, където са разположени топлообменници. Частиците задържат нагряването до 15 часа и могат да се използват във всеки момент от този период.

В хода на експерименти е създадена установка с температура на натрупване 803 градуса, а в перспектива инженерите смятат да я повишат до 1000 °C.

Енергия