Google представи смартфоните Pixel 8

Google представи смартфоните Pixel 8

Google официално анонсира смартфоните Pixel 8 и Pixel 8 Pro. Техническите характеристики не са кой знае какво, ако не смятаме сензора за температура в Pixel 8 Pro. Апаратите обаче имат интересни функции, базирани на изкуствен интелект.

Google Pixel 8 изпозлва процесор Tensor G3 с девет ядра. Едното ядро Cortex-X3 се използва за най-тежките задачи, още три са производителните Cortex-A715 и четири са енергийно ефективните Cortex-A510. Плюс графика Mali-G715 и чип за безопасност Titan M2.

Смартфонът е снабден с 6,2 инчов OLED дисплей с резолюция Full HD+, честота до 120 Hz и яркост 2000 нита. Камерата притежава основен сензор с реолюция 50 Мп и широкоъгълен 12 Мп с функция макро. В Pixel 8 е използвана батерия 4575 mAh с кабелно зареждане 27 вата и безжично 18 вата. Обемът на оперативната памет е 8 GB, на вградената памет – 128 или 256 GB.

Характеристиките на Pixel 8 Pro изглеждат така:

– 6,7 инчов дисплей с резолюция QHD+, честота до 120 Hz и яркост 2400 нита.
– 12 GB оперативна, от 128 до 512 GB вградена памет
– Три камери: основна 50 Мп (f/1.7), широкоъгълна 48 Мп и 48 Мп теле-камера с 30х цифрово увеличение.
– Батерия 5050 mAh с кабелно зарядно 30 вата и безжично 23 вата
– Сензор за температура Melexis MLX90632

Двата нови смартфона са получили множество функции, за които отговаря изкуствен интелект. Например, Pixel 8 и Pixel 8 Pro имат приложение за редактиране на снимки Magic Editor с генеративен ИИ, които помага да се изберат най-добрите кадри с лица от серия снимки, да се направи макро-снимка от обикновена или да се премахне излишния шум от видео. Освен за подобряване на качеството на снимките, ИИ е вграден и в гласовия помощник. Той ще разпознава по-добре реч, паузи и междуметия, ще превежда уеб страници и ще ги чете на глас.

Интересното е, че Google обещава да обновява Pixel 8 и Pixel 8 Pro в течение на седем години. Продажбите на смартфоните стартират този месец. Цените на Pixel 8 започват от $699, а на Pixel 8 Pro — от $999.

Освен това, компанията представи още две нови устройства – часовника Pixel Watch 2 и слушалките Pixel Buds Pro.

В сравнение с предишния модел, Google Pixel Watch 2 е по-производителен, може да работи едно денонощие без зареждане и е получил обновени датчици за следене на здравето, включително по-точен сензор за сърдечен ритъм.

Корпусът на часовника е направен изцяло от преработен алуминий. Новото зарядно позволява часовникът да се зареди до 50% само за половин час. Нова функция разпознава стрес като се позовава на датчиците за измерване на температура и сърдечен ритъм, както и на алгоритмите за машинно обучение.

В САЩ Google Pixel Watch 2 ще може да бъде закупен за $349. Версията с LTE е с $50 по-скъпа.

Слушалките Google Pixel Buds Pro използват изкуствен интелект за подобряване на качеството на звука, което добре се забелязва при телефонни обаждания. Освен това, ИИ сам определя кога потребителят започва да говори и автоматично спира музиката. Когато разговорът приключи възпроизвеждането се възстановява, а шумоподтискането се включва. Новияти слушалки ще струват $200 (в САЩ).

Хардуер