Microsoft представи облачното хранилище OneDrive  с обновен дизайн и нови функции

Microsoft представи облачното хранилище OneDrive с обновен дизайн и нови функции

Microsoft представи третото поколение на своето облачно хранилище OneDrive. Дизайнът е изпълнен във фирмения стил Fluent, а в скоро време в платформата ще се появи помощникът с изкуствен интелект Copilot и множество полезни функции.

Уеб версията на OneDrive е реализирана в стила Fluent – платформата по-точно ще съответства на интерфейса на Windows 11 и последните версии на офисния пакет. Така например, в горната област ще се появи блок “For you”, където са показани файловете, препоръчани от алгоритъма на изкуствения интелект. Важните за работния процес файлове се показват на едно място, независимо от тяхното физическо разположение – тук ще се появят данните от преписките в Teams, електронна поща и документите, до които е предоставен достъп в Office.

Потребителите, които работят с файлове заедно с колегите си ще видят раздел “People”, който също опростява достъпа до актуалните данни – необходимият файл може да бъде намерен просто по името на колегата. Достъпни са и филтри или възможност да се закачи името на някой от служителите в горната част на списъка. Освен това, може да се промени цветът на определена папка и ако се сподели достъпът до нея с друг потребител, той ще вижда същия цвят.

Едно от най-полезните нововъведения е разделът “Selected”, представянето на който е еднакво за Windows 11 и уеб версията на OneDrive с поддръжка на синхронизация на данните. Алгоритъмът на търсещата система с изкуствен интелект значително ще улесни търсенето на приятели или роднини по снимките – тази функция все още се тества и ще стане достъпна за всички в началото на 2024 г. През следващото лято Microsoft обещава да опрости създаването на нови файлове в облачното хранилище – платформата ще предложи шаблони за документи с възможност за предварително преглеждане.

Разширена е поддръжката на автономен режим – в скоро време OneDrive ще може да се стартира в браузъра даже без достъп до интернет, а някои файлове ще се маркират като достъпни в автономен режим – тези възможности ще се появят в началото на 2024 г. Microsoft ще добави и възможност да се отварят документи директно от OneDrive. През декември такава възможност ще се появи във файловите раздели на Teams и Outlook.

И накрая, притежателите на лицензи за Microsoft 365 Copilot ше видят в OneDrive помощника с изкуствен интелект Copilot. Той ще предлага ежедневен дайджест на файлове и функции за проследяване на документи, над които потребителят работи съвместно с колегите си – ще се показва списък с важните промени във файловете и кратък обзор на новите коментари.  Много от промените в OneDrive могат да се появят още днес.

Софтуер