Сгъваемите смартфони няма да станат масови още няколко години?

Сгъваемите смартфони няма да станат масови още няколко години?

Смартфоните със сгъваем екран стават все по-познати, но в близките години те няма да заемат съществена част от пазара. Поне така смятат анализатори от TrendForce. Съгласно техните прогнози, през тази година сгъваемите смартфони ще заемат само 1,6% от целия пазар на смартфоните. Но и даже към 2027 г този дял няма да надхвърли 5%.

На практика това не е малко и означава, че всяка година делът на сгъваемите смартфони само ще нараства. Например, през тази година продажбите се очакват да нараснат с 43% на годишна база, а през следващата година ръстът ще е 38%. Това обаче е недостатъчно, за да се говори, че тези апарати ще започнат активно да изместват смартфоните с традиционен дизайн.

Според анализаторите, за да имаме по-голямо търсене цените трябва да паднат доста под $1000. Такива смартфони вече има, но те са много малко. Освен това, Apple остава непредсказуема сила на този пазар. Ако компанията изведнъж реши да пусне iPhone със сгъваем дисплей, това може да промени ситуацията на пазара.

Що се касае до резултатите за тази година, лидер ще остане Samsung. Независимо, че през второто тримесечие първото място беше за Huawei с нейния Mate X3, китайският гигант вероятно ще успее да продаде само 2,5 млн сгъваеми смартфона, срещу 12,5 млн на Samsung. Това са 14% и 68% съответно. На този пазар присъстват и Oppo и Xiaomi със съответно 5% и 4% дял.

Бизнес