Няма голямо търсене за 8К телевизорите

Няма голямо търсене за 8К телевизорите

Проведеното през този месец изложение IFA 2023 в Берлин показа, че телевизорите с поддръжка на резолюция 8К и досега са много непрактични – те консумират прекалено много енергия и за тях няма достатъчно съдържание.

Голям привърженик на 8К телевизорите е Samsung, останалите производители просто избягват тези продукти. Една от причините са екологичните норми на Европейския съюз, който през миналия март въведе целеви показател за енергопотреблението на 8К телевизорите като ги приравни към 4К по този показател когато става дума за еднакви диагонали на екрана. Под 4К телевизори се подразбират модели с резолюция 3840 х 2160 точки, докато при 8К по-голяма консумация имат не само матриците с резолюция 7680 х 4320 точки, но и по-производителните процесори, осъществяващи мащабиране на съдържанието до този размер. Експертите са изчислили, че 8К телевизор с диагонал 85 инча консумира 169 вата.

За щастие на производителите, европейските законодатели са им оставили вратичка – оценката на потреблението на енергия се определя по настройките по подразбиране, които (много ясно) са зададени така, че да съответстват на целевия показател. На практика обаче, с такива настройки изображението се получава тъмно и мътно, което се потвърждава от множество демонстрации на различни издания.

Още един недостатък на 8К телевизорите е недостатъчното съдържание за тях – в европейската библиотека Samsung TV Plus с такава резолюция е само един сериал. По тази причина се налага корейският производител да прави акценти върху други неща, например на алгоритъма за мащабиране на 4К и функциите за разглеждане на NFT картини на 8К екран. Без сама да го желяе, мощен аргумент срещу 8К демонстрира и компанията Hisense – при един и същ 85 инча диагонал, даже от няколко метра изображението от тези телевизори вече не се различава от 4К моделите. През тази година TCL изобщо игнорите 8К сегмента, като сложи 4К матрици даже на 163 инчов модел.

Анализаторите също не са уверени в успеха на 8К. Организаторът на ежегодното изложение CES – американската Асоциация за потребителски технологии предполагаше през януари 2021 г, че през 2022 г ще бъдат продадени 1,7 млн такива телевизори. Тези прогнози обаче рухнаха 10 пъти – до 160 000 бр. През 2023 г се очаква доставката на 400 000 8К телевизори. Анализатори от компанията Omdia считат, че към края на 2026 г в цял свят ще има само 2,7 млн домакинства с 8К телвизор.

Бизнес