Apple патентова технология за идентификация на потребителя чрез AirPods

Apple патентова технология за идентификация на потребителя чрез AirPods

Apple получи патент за “Идентификация на потребителя с помощта на слушалките”. Той описва система, която ограничава използването на AirPods само от техния собственик.

Ако бъдещите AirPods не успеят да разпознаят този, който ги носи, те автоматично ще блокират личната информация, например асистента Siri, предлагащ текстови съобщения. Системата ще обединява слушалките, iPhone и Apple Watch на потребителя, за да разпознае неговата личност. Всичките три устройства ще следят движения и ще сравняват резултати.

“По този начин слушалките могат да открият, че вие клатите глава в такт с музика, докато в същия момент часовникът засича, че щракате с пръсти”, – се казва в патента.

Освен това, устройствата ще работят заедно благодарение на засичан ултразвуков сигнал, излъчван от аудиоизхода на iPhone. При слагане на главата слушалките ще разпознаят този сигнал от смартфона. Разработката на компанията предполага, че всички устройства ще работят в близост едно до друго. В патента нищо не се казва какво се случва ако слушалките са дадени временно на приятел или са откраднати.

Наскоро Apple получи патент за гласов асистент Siri, който описва способ за четене по устните на потребителя на базата на вградените сензори за движение.

Технологии