Google намери начин да маркира генерираните от изкуствен интелект изображения

Google намери начин да маркира генерираните от изкуствен интелект изображения

Подразделението на Google DeepMind предложи решение, позволяващо да нанася невидими маркери на изображения, създадени от изкуствен интелект.

Става все по-трудно генерираните от ИИ картинки да бъдат отличени от създадените от човек. Затова разработчици от Google и други технологични компании сериозно са се замислили за създаване на технически средства за това.

Едно такова решение може да се окаже технологията SynthID, позволяваща да се маркират изображенията от ИИ генераторите без да се влошава тяхното качество. Системата внедрява съвсем малки промени в отделни пиксели на изображението, създавайки воден знак, невидим за човешкото око, но разпознаваем от компютър. Такъв маркер се открива даже след налагане на различни филтри, корекции на цветовете или регулиране на яркостта, твърдят от Google. Нещо повече, SynthID не може да се премахне даже ако изображението бъде изрязано.

Google беше една от технологичните компании, обещали на администрацията на американския президент да внедрят някакво подобие на водния знак в съдържанието, създавано от изкуствен интелект. С аналогична работа се занимава и Adobe – компанията създава методи за кодиране на данни, позволяващи да се проследяват начините за създаване на изображения и документиращи последващите изменения.

Разбира се, не всички ще искат да маркират своите изображения от ИИ. Но ако технологиите за маркиране на генерираните от изкуствен интелект изображения и документи навлязат масово, хората ще започнат по-внимателно да се отнасят към файловете без подобна маркировка.

Софтуер