Французи показаха летящ “скутер”

Французи показаха летящ “скутер”

Френската компания Franky Zapata показа на изложение в Париж концепция за едноместен летящ “скутер” – Zapata Airscooter. За управлението на лекия апарат няма да е нужен лиценз за пилот, което го прави интересен за широк кръг ентусиасти. Хибридният двигател позволява оставането на летателния апарат във въздуха до два часа, като му позволява да прелети до 200 км с един резервоар.

Към момента липсват подробности относно конструкцията на Zapata Airscooter. Ако съдим по представените изображения, “скутерът” ще използва четири компактни турбини ка керосин. Осем електрически двигателя на диагонални стойки с пропелери с по-малък размер ще отговарят за стабилизацията и бързото маневриране на апарата. Управлението вероятно няма да е по-сложно от това на обикновен дрон – цялата сложност ще поеме електрониката.

Интересното тук е, че турбините са разположени в краищата на стойките, което е необичайно – обикновено една турбина се разполага в центъра, а движението се предавана на перките чрез механични предавки. В проекта на Franky Zapata турбините са общо четири и макар да са относително компактни, шумът от тях едва ли ще е комфортен. Това е един от основните минуси на апарата. Вторият минус е, че тези турбини изискват скъпо обслужване, което по регламент се провежда на всеки 25 часа експлоатация – до $300 за всяка.

Обявента от компанията крейсерска скорост е 80 км/ч (макс. 100 км/ч). Теглото на апарата е 115 кг и той ще може да вози един пилот с тегло до 120 кг. Резервоарът побира 18,9 литра гориво, достатъчно за 2 часа полет.

Транспорт