Корейци представиха първия хуманоиден робот, способен да управлява всеки транспорт

Корейци представиха първия хуманоиден робот, способен да управлява всеки транспорт

Специалисти от Корейския институт за наука и технологии (KAIST) представиха първия в света хуманоиден робот-пилот. Тъй като повтаря човешкото тяло, роботът PIBOT може да седне на седалката на водача на всеки човешки транспорт. Роботът може да управлява самолети и автомобили, което обещава да ускори автоматизацията на транспорта във всяка сфера по най-лесен начин.

При това PIBOT изгодно се отличава от живите пилоти и водачи. Той реагира по-бързо в нестандартни ситуации, има в главата си всички навигационни карти и инструкции, и не се панира в сложна физическа обстановка – дупки на пътя и въздушни ями. Роботът може да набира опит благодарение на вградения в него изкуствен интелект.

“Хуманоидните роботи не изискват модификация на съществуващите самолети и могат веднага да започнат работа”, – казват създателите на PIBOT.

Възможностите на робота са проверени на авиосимулатор при рулиране, излитане, крейсерски полет и кацане. В скоро време изследователите планират да тестват робота на реален малък самолет. Впрочем, те виждат приложение на PIBOT не само при пилотирането на самолети, а и като шофьор на товарни превози в гражданските и военните транспорти – нужен е само ъпдейт на софтуера за новата сфера.

Разработчиците възнамеряват да приключат изследователския проект към 2026 г и след това PIBOT ще бъде пуснат на пазара. Ако той се окаже ефективен и безгрешен, мнозина пилоти и шофьори ще останат без работа.

Роботика