Intel готви нов процесор, заменящ офисните Pentium

Intel готви нов процесор, заменящ офисните Pentium

През тази година в серията процесори на Intel може да се появи евтин модел с название Intel 300. Независимо, че той няма да е част от серията Pentium или Celeron, чипът ще е наследник на Pentium Gold G7400.

Новият процесор ще бъде снабден с две мощни ядра, осигурявайки поддръжка на многопоточност. При това, Intel 300 ще бъде лишен от технологията Turbo Boost, така че неговата честота ще е фиксирана на 3,9 GHz. Тя е с 200 MHz повече от тази на Pentium Gold G7400. Последният консумира 46W и има кеш от трето ниво 6МВ – приблизително същите характеристики можем да очакваме и при Intel 300.

Основната сфера на приложение на новите процесори ще са бюджетните работни станции. Препоръчителната цена на Pentium Gold G7400 е около $77-87 срещу $134-144 за Intel Core i3-12100, тоест, два пъти по-ниска. Такава ще е ценовата политика на Intel и за Intel 300.

При това Pentium G7400 е толкова орязан, че става само за офисни приложения и извеждане на видео с помощта на графиката Intel UHD Graphics 710. Но ниското топлоотделяне, фиксираните честоти на двете многопоточни ядра и липсата на Turbo Boost позволява на администраторите да използват както оригинално охлаждане, така и непретенциозни дънни платки с евтини захранвания. Едно такова решение дава по-голяма стабилност от евтините модели офисни лаптопи, масово страдащи от прегряване.

Впрочем, не е изключено Intel да иска да се отърве вече от остарелия бранд Pentium, под който вече десет години излизат бюджетни процесори за офисни компютри. Intel 300 се счита за пряк наследник на Pentium G7400, а отделна номерация ще помогне на потребителите да избягват объркването.

Очаква се Intel 300 да бъде представен през това тримесечие, но на пазара той вероятно ще излезе няколко месеца след анонса.

Хардуер