Виртуални водещи завземат индийските телевизии

Виртуални водещи завземат индийските телевизии

В началото на юли в индийската телевизионна компания Odisha TV се появи новата виртуална водеща с изкуствен интелект Lisa и предизвика нееднозначни реакции сред аудиторията. Някой я нарекоха “новаторска”, някои – “роботизирана” и “без емоционална”.

Реалистично изглеждащата Lisa с червено сари чете хороскопи, спортни новини и прогнозата за времето. От телевизонната компания поясняват, че целта на въвеждането на виртуална водеща с изкуствен интелект (ИИ) е тя да изпълнява рутинните задачи и да се освободи персонал за “творческа работа и качествени новини”.

С появата на Lisa и други новинарски ботове, в Индия се заформи бурен дебат относно бъдещето на средствата за масова информация. Тенденцията да се използват ИИ водещи се наблюдава и в други азиатски страни, от Китай до Япония, което променя облика на представянето на новините. Изкуственият интелект е мощен инструмент за обхващане на аудитория в Индия, където се говорят стотици езици. Неотдавна базираната в Делхи India Today Group представи първата в страната виртуална водеща Sana, която може да чете новините на английски, хинди и бенгалски, съобщава прогнозата за времето и заедно с други журналисти води програми на 75 езика.

Новите ИИ водещи използват алгоритми за машинно обучение, които анализират данните от новинарските дописки и видеа. Както се съобщава на правителствения уеб сайт INDIAai, виртуалният водещ “събира, следи и класифицира това, което е казано и кой го е казал, а след това преобразува тези данни в полезна и актуална информация”.

Мениджъри на ТВ канали твърдят, че ИИ водещите са истинско благо за отрасъла, тъй като позволяват да се съкратят разходите, предоставят новини на няколко езика и обработват огромни обеми данни с феноменална скорост. В допълнение, те не създават проблеми и са лишени от капризите, с които се славят известните водещи.

От друга страна критиците твърдят, че ИИ технологиите могат да подкопаят доверието на средствата за масова информация, тъй като ботовете нямат опита и навиците на журналистите-хора. Освен това, внедряването на виртуални водещи предизвиква опасения от съкращаване на работни места, независимо от твърденията на компаниите, че роботите никога няма да заменят хората.

Независимо от споровете, използването на изкуствен интелект в работата на редакциите явно само ще се увеличава. Съгласно анкета, публикувана през май от Световната асоциация на издателите на новини, 49% от новинарските агенции по света използват такива ИИ инструменти, като ChatGPT.

Матин Ахмад, доцент от изследователския център за масови комуникации към университета Jamia Millia Islamicia в Ню Делхи заяви, че всяка нова технология отначало предизвиква страх. Той отбелязва, че кино продуцентите също някога са се опасявали, че анимацията ще замени игралните филми, но “това не се случи”. Подобни опасения се появяват и в издателската индустрия, когато интернет започва да набира популярност.

“За всяка работа, свързана с творчество, хората са незаменими и те не могат да бъдат заменени от чат-бот с изкуствен интелект, – твърди Ахмад. Той е на мнение, че виртуалните водещи обратното, “ще създадат нови работни места в отрасъла при обновяване на съдържанието”.

Софтуер