WormGPT: хакерски чат-бот без етични ограничения

WormGPT: хакерски чат-бот без етични ограничения

Неизвестен разработчик е създал свой аналог на чат-бота ChatGPT, който за разлика от оригинала е ориентиран към работа за “тъмната страна” – WormGPT е предназначен да оказва помощ на киберпрестъпниците.

WormGPT се появи на бял свят през март, а през юни разработчикът започна да продава достъп до платформата в популярен хакерски форум. За разлика от порядъчните ChatGPT или Google Bard, хакерският чат-бот е лишен от каквито и да било ограничения, препятстващи отговори на въпроси за незаконна дейност. В подкрепа на твърденията си разработчикът привежда скрийншотове, показващи че WormGPT може да бъде помолен да напише вреден код на езика Python или да се получи съвет за организиране на кибератака. В качеството на платформа за създаването на чат-бота е използван относително старият голям езиков модел GPT-J с отворен код от 2021 г. Той е обучен с материали, свързани с разработката на вреден софтуер и така се появява WormGPT.

Експерти по кибербезопасност на компанията SlashNext са изпробвали WormGPT и в отговор на тяхно искане чат-ботът е съставил елетронно фишингово писмо – то е убедително и включва хитри стратегически ходове, насочени за успешно осъществяване на атака.

Разработчикът оценява достъпа до WormGPT на 60 евро на месец или 550 евро на година. Впрочем, продуктът явно все още има някои несъвършенства – потребител се оплаква от ниска производителност на платформата. Така или иначе това е очевиден признак, че генеративният изкуствен интелект може да се превърне в оръжие в ръцете на киберпрестъпници и с времето подобни технологии само ще се усъвършенстват.

Софтуер