Холандски студенти създадоха батерия за спортни електромобили със зареждане  до 100% под 4 минути

Холандски студенти създадоха батерия за спортни електромобили със зареждане до 100% под 4 минути

Студенти от Технологичния институт Айндховен (Нидерландия) са разработили технология, позволяваща да се зареждат спортни електромобили само за 4 минути, осигурявайки пробег от 250 км.

Преди няколко години група студенти стартира проекта InMotion, целта на който беше да се създаде съвременен състезателен електромобил, способен да участва в състезанията за издръжливост “24 часа на Льо Ман”. През това време бяха създадени няколко прототипа, един от които, Revolution, позволяваше да се зарежда до 80% за 12 минути. Това обаче се оказа недостатъчно и през последните две години се разработваше принципно нова систем за зареждане.

Тъй като в процеса на зареждане се отделя много топлина, изследователите трябваше да намерят начин за ефективно охлаждане на елементите на батерията. Така беше създадена схема, предвиждаща поставяне на запълнени с хладилен реагент пластини между клетките на акумулатора. В резултат се появи батерия с капацитет 29,2 kW.h, която осигурява на новия прототип на състезателен електромобил LMP3 пробег от 250 км и демонстрира минимална деградация при 24-часови изпитания.

Батерията е разчетена за бързо зареждане с мощност 322 kWh и време за напълване до 100% само за 3 минути и 56 секунди. През 2024 г този електромобил ще премине серия изпитания, след което ще бъде изпробван в реално състезание на “24 часа на Льо Ман”.

Транспорт