Започна изграждането на термоядрен ракетен двигател

Започна изграждането на термоядрен ракетен двигател

Британската компания Pulsar Fusion съобщи, че ще започне изпитания на първия термоядрен ракетен двигател през 2027 г. Той ще е с дължина 8 метра и от дюзите му ще излизат продуктите от ракцията, които на свой ред ще движат ракетата. Това ще позволи тя да ускорява до над 880 000 км/ч, което например ще съкрати полета до Сатурн от 8 на 2 години.

Смелото заявление на Pulsar Fusion се базира на увереност, че тяхната съвместна работа с американската Princeton Satellite Systems ще донесе своите първи плодове по-скоро рано, отколкото късно. За целта партньорите ще включат в разработката на двигателя и изкуствен интелект. Като цяло концепцията на двигателя е разработена от Принстънската лаборатория по физика на плазмата и е предадена на компанията Princeton Satellite Systems за отработка на прототипите. Два прототипа вече са създадени, предстои създаването на още два, след което ще може да се пристъпи към изграждането на летящ екземпляр.

Впрочем, предстои още много научна работа, преди да се пристъпи към създаването на работещ термоядрен двигател. Задачата се улезнява от факта, че тези ракетни двигатели ще работят в космоса в условия на вакуум, което позволява да се икономисат средства за изолиране на плазмата в работния обем на камерата.

“Сложността се заключава в в това да се научим да задържаме и ограничаваме свръхгорещата плазма във вътрешността на електромагнитно поле, – казва Джеймс Ламбърт, финансов директор на Pulsar Fusion. — Поведението на плазмата е подобно на това на метеорологичните условия, тъй като те също трудно могат да бъдат предсказани с помощта на обичайните методи”. Именно в тази част партньорите ще използват алгоритми за машинно обучение.

В Pulsar Fusion са уверени, че ще се справят с тази задача. Иначе човечеството трудно може да мечтае за космически пътешествия.

Космос Технологии