Учени насапунисаха комарите

Учени насапунисаха комарите

Борбата с комарите е изключително сериозен проблем за съвременните хора. Тъй като са отлични ловци, Homo sapiens добре се справят с хищниците от всякаква големина, затова и жертвите от тях са минимални. Комарите обратното, пренасят малария, денга и други болести, и убиват поне един милион души годишно. Според някои изчисления, от 110 милиарда хора, живели някога на земята, комарите са убили около 50 млрд (повечето от тях деца), което ги прави най-опасните животни в човешката история.

През 20 век настъпи сериозен прелом в борбата с комарите – ДДТ позволи да се отърват от маларията и денга и даже големите страни от света. След това обаче, поради една или друга причина (според някои – дори без научна обосновка) препаратът ДДТ беше забранен. И макар той никога да не е убил даже един човек, отказът от него доведе до голямо нарастване на смъртните случаи, причинени от комари.

Завърнаха се “комарните” болести, при това даже в развитите държави. Например, в САЩ се завърна денга, болест, която беше изчезнала за половин век. От случайно огнище на Западно-нилска треска загинаха десетки жители. Опитите да се замени ДДТ с други препарати имаха умерен успех. Преди всичко те са ниско ефективни по съотношение цена/качество. Освен това, ако на напръскана с ДДТ повърхност комари не кацат с месеци, при други инсектициди ефектът отшумява за седмица.

В такава ситуация е важно да се създават нови средства против комарите и японски изследователи предлагат оригинален начин за борба с тях. Те са подобрили предложената през 2020 г технология за използване на силиконово масло за намокряне на краката на комарите, което пречи на кръвосмучещите да кацат по хората и да ги хапят. Японците са се насочили към използването на повърхностно-активни вещества (ПАВ) за овлажняване на телата и крилата на комарите и промяна на тяхното поведение по време на полет.

ПАВ широко се използват в козметиката и почистващите препарати за разтваряне на различни вещества (такива са, наприемр, сапуните). Те в повечето случаи са безопасни за хората, но са вредни за комарите. След като се убедили, че пръскането с аерозолна вода не води до ефект, изследователите са добавили в нея ПАВ и ефектът не закъснява – намокрените с разтвора насекоми падат на земята и не могат да полетят повече.

След това учените са проверили доколко този разтвор влияе на жизнеспособността на комара, ако попадне на тялото му – и резултатът е още по-впечатляващ. Разтвор на повърхностно-активни вещества не само утежнява летящия комар, но и запушва всички негови отовори за дишане. За разлика от повечето инсектициди, ПАВ не въздействат на организма на комара отвътре, така че насекомите не могат да изработят устойчивост към тези препарати.

Новият метод ще спомогне ефективно и безопасно в борбата с комарите, пише изданието New Atlas. До финалната реализация на продукта има още време – той ще се предлага във вид на спрей, но преди това ще трябва да се докаже неговата безопасност при прилагане в големи мащаби.

Наука