Стартира безплатна лятна техническа академия за ученици в Бургас

Стартира безплатна лятна техническа академия за ученици в Бургас

На официална церемония в културно-образователния център за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ стартира лятната техническа академия на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която се организира в партньорство с Община Бургас. В нея са включени близо 100 ученици от 9, 10 и 11 клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, както и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на Министерство на образованието и науката.

В рамките на три седмици те ще работят по програмирането на онлайн платформа за стандартизирано създаване на автобиографии на базата на зададени шаблони, в които лесно могат да се въвеждат данни.

Учениците ще бъдат разделени в екипи, чиито ментори ще са 15 представители от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST. Те ще помагат на участниците в академията при разработването на проекта, който е максимално близък до реален казус. На финала децата ще представят пред жури своите разработки, а трите най-добре справили се отбори ще получат награди от Асоциацията.

Това е първото издание на нашата лятна техническа академия изключително много благодарим на подкрепата на Община Бургас. Вярвам, че тя ще се превърне в ежегодна инициатива, защото за нас е важно да развиваме ИТ потенциала на бургаските ученици, като основа за все по-силното присъствие на високотехнологичния бизнес в града. Избрахме доста интересен практически казус, по който да работят децата, за да могат да усетят полезността и иновативността на нашата индустрия“, коментира Илия Кръстев, председател на борда на директорите в AIBEST.

Искам да благодаря на екипа на АИБЕСТ, че избра Бургас за пилотното издание на академията. Съвместните събития, сътрудничеството между бизнеса и местните училища и университети привлякоха вниманието на големите компании към Бургас. Вече над 47 фирми от ИТ и аутсорсинг сектора имат офиси или екипи в Бургас. В тях работят над 2000 души от Бургас и имат желание да разкриват още работни места в нашия град. Гордея се и с бургаските ученици, които са тук през лятната ваканция, с амбицията да се развиват и да надграждат знанията си, да работят по реални проекти, да се  учат от най-добрите в бранша“, коментира кметът на Бургас, Димитър Николов.

Иван Русев, R&D директор в Experian България и член на борда на директорите в AIBEST даде ценни съвети на учениците за предстоящия старт на професионалната им кариера, както и за успешното им представяне в Академията.

Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. През пролетта AIBEST стартира националното си роудшоу „Пътят към твоя успех“ именно от Бургас, в рамките на което над 400 ученици и студенти се запознаха с възможностите за реализация в „Индустрията на знанието“.

Размерът на технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги възлиза на 4.225 млрд. евро и формира 5.9% от годишния БВП на страната. Прогнозата към 2025 година сочи, че относителният й дял в БВП на България ще достигне 9%.

Бизнес