Лекарство за израстване на нови зъби може да се появи към 2030 г

Лекарство за израстване на нови зъби може да се появи към 2030 г

Японски учени са постигнали напредък в разработката на ново лекарство, която позволява израстване на нови зъби у човека. Това постижение може да се превърне в революция в областта на стоматологията и да реши проблема със загуба на зъби при повечето хора.

Изследователите са изолирали ген, липсата на който при мишки влияе на количеството на зъбите. Оказва се, че белтък с название USAG-1, който се синтезира от този ген, ограничава израстването на зъби. Ако действото на белтъка се блокира, това може да доведе до покарването на нови зъби.

През 2018 г учени под ръководството на Кацу Такахаши са провели експеримент, в хода на който на мишки с вродено малко количество зъби е дадено лекарство, след което са поникнали нови. Освен това, при тестове върху порове с нормални зъби, след приема на новото лекарство нови зъби са поникнали между постоянните.

Изследователите ще започнат тестове на новият препарат върху хора през 2024 г, след като се потвърди, че не оказва вредно въздействие на човешкия организъм. Така в бъдеще хората ще могат да имат възможност за избор дали да сложат протеза или да им покарат нови зъби. Разбира се, на избора значително ще повлияе цената на подобна терапия.

Наука