Intel се отказва от буквата “i” в названията на своите нови процесори

Intel се отказва от буквата “i” в названията на своите нови процесори

Intel се отказва от буквата “i” в названията на своите нови процесори. Така те ще останат просто Core или Core Ultra.

Компанията не само ще се откаже от буквата “i”, но ще раздели моделите процесори на няколко нови сегмента. В масовия (Mainstream) сегмент чиповете ще се делят на сериите Core 3, Core 5 и Core 7.

Названията на процесорите от горния сегмент, тоест категорията “Premium” ще се обозначават с Core Ultra. Интересното е, че тук ще влизат само моделите Core Ultra 5, Core Ultra 7 и Core Ultra 9, но според наличната информация няма да има Ultra 3.

Intel ще промени и номерацията и на моделите процесори, но производителят все още не е направил окончателен избор. Важно е да отбележим, че изтеклите в интернет маркетингови материали могат да са стари и окончателните названия на процесорите в бъдещата серия Meteor Lake да не са такива. В материалите на Intel се пояснява, че използването на нови названия на процесорите ще започне от чиповете Meteor Lake, чийто анонс се очаква през втората половина на тази година.

Наскоро в базата данни на игровия бенчмарк Ashes of the Singularity беше открит запис за тестове на нов процесор с необичайно название Core Ultra 5 1003H, което изглежда потвърждава изтеклата информация.

Хардуер