Американска компания изпрати в орбита космическа фабрика

Американска компания изпрати в орбита космическа фабрика

Американската компания Varda изстреля в орбита първата космическа фабрика. На практика това е малък апарат с диаметър около 70 см. На 12 юни той беше успешно изведен в околоземна орбита с помощта на ракетата Falcon 9 на SpaceX.

Независимо от скромните си размери, космическият апарат ще работи като фармацевтична лаборатория за производство на компоненти за лекарства в условия на безтегловност (по-точно при микрогравитация). В такива условия частиците в течността не образуват бучки, не се издигат на повърхността и не падат на дъното, както това става на Земята. В резултат могат да се получат вещества за лекарства в кристални форми с необичайно висока точност, твърдят учените. Освен това, може да се постигне висока стерилност, каквато също не може да се получи на Земята.

Космическата фабрика ще обикаля на височина над 1000 км малко повече от месец, след което нейното въртене ще се забави и тя ще може да се върне на Земята. По обратния си път сондата ще се ускори до хиперзвукова скорост от 5 маха (6200 км/ч). През това време ВВС на САЩ планират да проведат редица изпитания. Когато космическият апарат се спусне до крейсерската височина на обикновен самолет, неговата скорост ще е около 270 км/ч. Ще се отворят парашути и ще се осъществи меко кацане. Компанията уверява, че суровите условия по обратния път няма да повлияят на синтезираните на борда лекарствени препарати.

Ако всичко мине гладко, към края на тази година Varda ще стартира втора мисия. Компанията разчита да получи множество комерсиални и правителствени поръчки, затова тя ще изпраща космически фабрики за многократна употреба и разглежда идеята за създаване на завод, който постоянно ще се намира в орбита. Суровините, оборудването и средствата за обслужване ще се доставя на станцията когато е необходимо.

Космос