Японци ще изграждат автономен плаващ град за 40 000 души

Японци ще изграждат автономен плаващ град за 40 000 души

Японската компания N-Ark представи амбициозен проект за плаващ град, в който ще са разположени туристически и медицински учреждения, както и стартова площадка за космически кораби. Dogen City ще издържи всяко повишение на морското равнище, свързано с климатичните промени, като осигурява електроенергия, храна и вода за 40 000 души.

Относително малкият Dogen City е с диаметър 4 км и е разчетен за 10 000 постояни жители. Той ще може да бъде посещаван и от 30 000 туристи едновременно. Неговата кръгла форма е създадена, за да устоява на сурови метеорологични условия и даже цунами, каквито често се случват около бреговете на Япония.

Градът се състои от три отделни зони – така нареченият обитаем периметър, състоящ се от жилищна зона, подводен център за обработка на данни, който ще се охлажда естествено от морето и ще обслужва обектите на градското управление и медицината, и плаващи сгради, разположени във вътрешността на кръга.

Тук ще има много зеленина, хранително производство, училище, спортни площадки, болници, паркове, стадион, хотел, офиси и други обекти. Освен това, според компанията N-Ark градът може да включва и стартова площадка за ракетен транспорт. На здравеопазването се отделя голямо внимание – жителите ще имат достъп до телемедицински консултации, високотехнологичен кръвен анализ за профилактика на заболявания, както и роботизирана хирургия. Ще има и лаборатории за изследвания в областта на фармакологията.

N-Ark е пресметнала, че потреблението на прясна вода в плаващия град ще е около 2 милиона литра на година, което звучи доста скромно. В същото време, годишно ще трябва да се извозват 3288 тона отпадъци. В града ще се произвеждат почти 7000 тона хранителни продукти и ще се изработва 22 256 MW електроенергия. Засега има малко подробности както ще става това, но от картинките се виждат множество соларни панели и оранжерии за отглеждане на хранителни продукти.

Не е известно къде Dogen City ще бъде позициониран, нито каква инвестиция ще е нужна за него. Според N-Ark напълно реално е той да бъде играден и въведен в експлоатация до 2030 г.

Архитектура