Батерии с твърд електролит ще се използват в електромобилите на Toyota от 2027г

Батерии с твърд електролит ще се използват в електромобилите на Toyota от 2027г

Макар Toyota Motor да е най-големият автомобилен производител в света, в стремителния преход към електрическа тяга компанията демонстрира тревожен за инвеститорите консерватизъм. Затова ръководството на корпорацията обяви на ежегодното събрание на акционерите, че от 2027 г нейните електромобили ще използват батерии с твърд електролит.

Поне такива са плановете засега. Към 2026 г Toyota разчита да увеличи продажбите на електромобили до 1,5 млн броя годишно. Към момента специалистите на компанията са успели да решат проблемите с надеждността и срока за експлоатация на акумулаторите с твърдотелен електролит и тя вече е готова за серино производство. Колата с подобна батерия ще може да изминава до 1200 км, а зареждането ще отнема около 10 минути.

Междинен етап в сферата на мощните батерии за Toyota ще е 2026 г, тъй като тогава компанията ще предложи електромобили с батерии с по-голям капацитет, осигуряващи пробег до 1000 км и заряд за 20 минути. При това, подобна батерия ще е с 20% по-малка от тази на сегашния кросоувър Toyota bZ4X.

Няма да останат без внимание и акумулаторите, съчетаващи литий и железен фосфат (LFP). Към 2026 или 2027 г компанията ще комплектова с тях редица свои модели, което ще осигури с 20% по-голям пробег в сравнение със сегашния bZ4X (до 510 км) и намаляване на себестойността с 40%.

Отделна точка в списъка с иновации, които Toyota планира да внедри в производството, е подобряване на аеродинамичните параметри на своите модели. Корпорацията си сътрудничи с разработчиците на ракетна техника от Mitsubishi Heavy Industries. Toyota се надява да намали коефициента на аеродинамично съпротивление на своите електромобили под 0,2 или даже 0,1. От серино произвежданите модел с подобен коефициент е Lucid Air.

Транспорт