Японци ще пренасят електроенергия с танкери

Японци ще пренасят електроенергия с танкери

Японската компания PowerX е разработила концепция за акумулаторен танкер с название “Х”, предназначен за превозване на електроенергия по море. Идеята е корабът да пренесе електроенергия от региони, където тя се произвежда към такива, които се нуждаят от нея. “Х” ще е особено необходим за местата, където е невъзможно прокарването на далекопроводи поради висока сеизмична активност или голяма дълбочина.

Дизайнът на този огромен морски powerbank е представен от PowerX на изложението Bariship в Япония. 140-метровият електрически акумулаторен танкер засега може да изминава само до 300 км. Той ще разполага с 96 литий-желязо-фосфатни (LFP) батерии, които ще побират 241 мегават часа възобновяема енергия.

Компанията твърди, че конструкцията е мащабируема и в бъдеще в нея ще могат да се поставят още батерии. Освен това, в бъдеще се очаква плътността на съхраняваната енергия да се увеличава, което означава не само по-голяма превозвана мощност, но и по-голяма дистанция на превозите при по-ниски разходи.

PowerX планира да завърши изграждането на първия електро-танкер през 2025 г, а изпитанията ще започнат от следващата година.

Енергия