Opera представи Aria — чат-бот с изкуствен интелект за браузъра

Opera представи Aria — чат-бот с изкуствен интелект за браузъра

В блога на Opera съобщават, че в браузъра на компанията започват тестове на чат-бота Aria, който е базиран на модела GPT и ще е достъпен в страничния панел. С помощта на изкуствен интелект потребителите ще могат да генерират текст, код и да получават бързи отговори на зададени въпроси.

Иконката ще отваря диалог за въвеждане на въпроси. Компанията разказва, че чат-ботът е създаден с помощта на системата Composer Opera, благодарение на което изкуственият интелект използва едновременно няколко модела. Така например, Aria може да формира отговори с помощта на GPT, да използва цялата информация от интернет и да търси отговори в документацията на браузъра. В бъдеще списъкът с поддържаните модели за машинно обучение ще бъде разширен. В Opera са на мнение, че Aria е по-съвършен чат-бот в сравнение с ChatGPT, тъй като системата използва цялата актуална информация в интернет, а не само данните до 2021 г.

Обновлението ще е достъпно за потребителите в 180 страни, но засега все още в тестов режим. Възможностите на Aria могат да се опитат в последната версия на браузъра Opera One за PC или Opera за Android. За достъп е необходимо да се създаде акаунт и да се изчака покана.

Софтуер