AMD технологии се използват в най-големия суперкомпютър за промишлената химия

AMD технологии се използват в най-големия суперкомпютър за промишлената химия

AMD с гордост споделя, че нейните EPYC сървърни процесори са избрани за новия суперкомпютър на BASF, който е пуснат днес в Лудвигсхафен, Германия. С 3 петафлопа изчислителна мощност, суперкомпютърът Quriosity сега е най-големият високопроизводителен компютър в света за изследвания областта на промишлената химия.

Новият суперкомпютър Quriosity, произведен от Hewlett Packard Enterprise (HPE) и работещ с процесори AMD EPYC, позволява изчисления, които биха отнели около година в миналото, да бъдат извършени само за няколко дни, намалявайки времето за разработка. „Моделирането, виртуалните експерименти и симулациите стават все по-сложни и изискват повече изчислителна мощност. С новия суперкомпютър, който е приблизително два пъти по-бърз, сега можем да предоставим на нашите изследователи необходимата изчислителна мощност“, коментира д-р Мелани Маас-Брунер, член на Борда на изпълнителните директори и главен технологичен директор на BASF.

Новият суперкомпютър също така ще използва иновативна концепция за охлаждане, базирана на охлаждане с топла вода. Системата абсорбира топлината директно там, където тя се генерира в суперкомпютъра, и я отвежда по-нататък, което значително намалява необходимата енергия и следователно оперативните разходи.

Първата итерация на суперкомпютъра Quriosity беше внедрена през 2017 г. и неговите сложни симулации помогнаха на изследователите със средно 20 000 задачи на ден. Проектите на BASF са ориентирани към опазването на околната среда и социалната отговорност и включват усилия за научноизследователска и развойна дейност за по-добро разбиране на състава на продуктите за лична хигиена и ранните етапи на развитие на продуктите за защита на културите.

Хардуер