Microsoft вгражда инкуствен интелект в Windows 11

Microsoft вгражда инкуствен интелект в Windows 11

Още през юни Microsoft ще представи Windows Copilot – асистент с изкуствен интелект за Windows 11. Ако Cortana, представена преди години за Windows 10 така и не получи масово признание, новият ИИ има всички шансове за успех. Много е вероятно решението да стане достъпно за всички още с есенното обновление, макар от компанията да не са посочили точни срокове.

Отначало Microsoft внедри изкуствен интелект в търсачката Bing, а по-късно интегрира умни алгоритми в офисните приложения Microsoft 365 (Word, Excel, Teams) и даже в браузъра Edge. ИИ асистентът за Windows ще е поредният продукт с изкуствен интелект, тъй като Microsoft има големи планове за повсеместното му използване.

Както заявяват от корпорацията, с премиерата на Windows Copilot операционната система Windows 11 ще стане първата платформа с ИИ, който ще помага на потребителите, които ще могат да изпълняват с помощта на изкуствения интелект сложни проекти, без при това да превключват непрекъснато между многобройните приложения. Microsoft вече добави Bing с ИИ в Windows 11, но неговата функционалност е ограничена – иконката в търсачката на Windows 11 представлява само шорткът към Bing.com, чрез който се отваря браузърът Edge.

Windows Copilot изглежда ще е пълноценен помощник. Той ще се разполага на страничния панел на Windows 11 и ще може да се извиква от всички приложения, независимо от това с какво се занимава в момента потребителят – търси вдъхновение, плави планове, общува или твори.

Впрочем, Microsoft няма да се задоволи само с Windows Copilot в тази сфера – Windows Store също ще поддържа изкуствен интелект. Например, ИИ алгоритъм ще се използва в магазина за различни цели – от генериране на ключови думи за търсене на приложения до съставяне на резюмета за потребителските отзиви.

Microsoft възнамерява да поддържа тесни връзки с разработчиците на ChatGPT. Известно е, че OpenAI и Microsoft са се договорили за използване на общ за ChatGPT и Bing формат на плъгините (които засега липсват в Bing), в това число от създаваните от странични разработчици. Освен това, Microsoft работи над плъгини за Microsoft 365 Copilot. Очаква се, че в хода на конференцията Build за разработчици, компанията ще представи над 50 плъгина, включително Atlassian, Adobe, ServiceNow, Thomson Reuters и “още хиляди в близко бъдеще”.

Софтуер