Няма голям интерес към доставките с дронове на Amazon

Няма голям интерес към доставките с дронове на Amazon

Няма голям интерес към програмата Prime Air на компанията Amazon, предвиждаща доставки с помощта на безпилотни летателни апарати. По данни на CNBC, в двете локации в САЩ, където сега услугата е налична, са реализирани само 100 доставки.

Съгласно плановете на компанията, обявени през януари, към края на 2023 г тя трябваше да изпълни 10 000 доставки с помощта на флот фронове. Но от доклад от февруари се разбира, че стартът на програмата се случва много бавно и са обслужени само 10 домакинства. Amazon призна пред журналисти, че е принудена да преосмисли годишните си цели в този сегмент. При това, програмата се разработва вече 10 години – Джеф Безос я обяви още през 2013 г, а разрешение за тестови доставки беше получено през 2015 г.

Журналистите на CNBC са посетили Калифорния и са анкетирали местните жители. Според слуховете, за въздушни доставки са се абонирали само 14 души. На свой ред от Amazon твърдят, че желание да се възползват от този начин за доставка са заявили хиляди потенциални потребители.

В същото време Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) използва строги норми, регламентиращи използването на безпилотни летателни апарати за доставка. Особено внимание се отделя на прелитането над пътища или в близост до хора. С други думи, спазването на тези правила в частния сектор е доста сложно. Независимо от това, Amazon се опитва да усъвършенства дроновете, за да съответстват те на изискванията на FAA, но засега не е успяла да убеди ведомството най-значимите ограничения да отпаднат. Макар някои от тях все пак да бяха отменени, ако потенциален клиент живее далеч от безпилотния хъб на Amazon, доставка до него едва ли ще бъде осъществена.

В миналото бяха регистрирани няколко инцидента с участието на дронове на Amazon, на тестовата площадка в Орегон даже възникна сериозен пожар. Сега компанията трябва да докаже, че използването на безпилотни летателни апарати е действително безопасно. Представител на компанията заяви пред медии, че значими инциденти с доставките до реални клиенти никога не е имало.

Нещата при конкурентите на Amazon са малко по-добри. Walmart обяви, че вече е извършила над 6000 доставки в седем щата със сътрудничеството на партньори като DroneUp, Flytrex и Zipline. Един от най-поръчваните продукти с доставка по въздух е пиле на грил.

Транспорт