Kакъв цвят е Слънцето?

Kакъв цвят е Слънцето?

Според хората жълто или бяло, според учените от NASA – зелено.

Дискусии на тема “какъв цвят е даден обект на картинката” постоянно възникват в сайтове и социални мрежи. А какъв цвят е Слънцето?

Всичко започна на 3 май, когато писателката Джеки Дивой спомена в Twitter, че жълтото Слънце от нейното детство внезапно е станало бяло и със странна форма. За броени дни туитът събра над 6 млн прочитания и раздели, както обикновено хората на два лагера – едните съгласни с Дивой и другите, които казват, че Слънцето винаги си е било бяло. За да разрешат спора журналисти от The Washington Post попитаха експерите.

Децата в цял свят винаги са рисували Слънцето различно. Американците (а и ние в България) обикновено рисуват жълт кръг с изходящи от него прави линии. Японските деца по-скоро ще нарисуват червен кръг, както този на флага на тяхната страна. “Слънцето ще ви се стори зелено, ако очите ви могат да гледат в него”, – казва Уилям Песнел, научен сътрудник в Обсерваторията за слънчева динамика към NASA. “Всъщност това е зелена звезда, която изглежда като бяла, тъй като е много ярка. Тя може да ви се струва също така жълта, оранжева или червена, в зависимост от състоянието на земната атмосфера.

По думите на Песнел, когато астрономите говорят за цвят, те на практика имат предвид температура. Колкото по-гореща е дадена звезда, толкова по-син цвят тя излъчва, докато по-студените звезди изглеждат червени. С температура в ядрото, надвишаваща 15 млн градуса по Целзий, Слънцето се намира на такъв етап, че ние трудно можем да възприемем неговия цвят, но то ще променя своите оттенъци в бъдеще.

Слънцето е източник на светлина и топлина поради превръщането на водорода в хелий, което се случва в неговото ядро. Но с времето този водород ще започне да привършва и нашата звезда ще се превърне в червен гигант с тъмно-червен оттенък. Тя ще погълне Земята и близките планети. Известно времето Слънцето ще бъде ярко  но, след това ще потъмнее до толкова ниска температура, че ще престане да излъчва видима светлина.

Светлината на Слънцето съдържа всички дължини на вълните. Когато тя попада в земната атмосфера, светлината от синия спектър се разсейва по-ефективно, отколкото червения, затова ние би трябвало да възприемаме Слънцето леко жълтовато. Но ако цветът от гледна точка на физиката зависи от дължината на вълната, защо все още се спори за цвета на Слънцето, както и за други неща –  нали помните през 2015 г големия спор в интернет за роклята, която изглежда бяла или синя?

Ето какво казва Елис Скелтън, изследовател в областта на науката за развитие на цветовете към университета в Съсекс, Великобритания. “Ние мислим за възприятията и зрението като нещо много просто: имам очи – виждам. На практика това не е така. Влияние на това оказва “ къде сте израснали, кога сте израснали и с кого сте израснали”. Даже възпитаните хора и това, как те се учат да асоциират цветовете с обектите, влияе на възприятията. Роля в случая може да играе годината на раждане и даже езикът – в някои култури, например, няма разделение на син и зелен цвят.

Наука