Учени молят търсачите на метеорити да не използват магнити

Учени молят търсачите на метеорити да не използват магнити

Изследователи от Масачузетския технологичен институт се обръщат с молба към търсачите на метеорити да се въздържат от използване на магнити. Магнитите често се използват за проверка на метеоритите, но това може да наруши магнитната памет на образеца, като изтрива ценна информация за природата на Слънчевата система.

Почти всичките от десетки хиляди намерени метеорити са произлезли от около 100 родителски тела в Слънчевата система. Някои от тях са изхвърлени в космоса от други планети, преди всичко от Марс. Досега са открити около 175 марсиански метеорита, основно в Северна Америка и Антарктида.

Ново изследване на MIT показва, че колекционерите, търсачите на метеорити и кураторите на музеи проверяват находките с магнит и по този начин унищожават ценна информация. Тъй като повечето матеорити се състоят от желязо и никел, магнитът е прост начин за проверка дали находката е истинска. Но когато планинска порода, съдържаща магнитни материали за първи път се образува или изстива след нагряване до високи температури, тя улавя локалното магнитно поле. Като анализират тази сигнатура учените могат да получат данни за силата на изходното поле и възрастта на образеца.

Northwest Africa 7034 или Черната красавица (Black Beauty)

В изследването на MIT се разглежда известният метеорит Northwest Africa 7034 или Черната красавица (Black Beauty), намерен през 2011 г в североизточна Африка. По оценка на учените, неговата възраст е 4,4 милиарда години – тоест, към времето, когато Марс е имала вода и магнитно поле. Но изследователите са открили, че много от късовете на Черната красавица са намагнитени на Земята и тяхното марсианско магнитно поле е изтрито. Това не само е унищожило ценна информация, но и е довело до получаване на неверни данни.

В рамките на ново изследване учените са разработили математически модел, базиран на полето на обикновен магнит. Той демонстрира как това поле може да променя магнитните свойства на земните минерали. Така учените могат да определят дали даден образец е повторно намагнитен и доколко дълбоко в него е проникнало новото поле.

Изследователите съветват търсачите на метеорити да използват специални измерватели, които идентифицират обекта като измерват неговата магнитна възприемчивост. За съжаление подобни прибори не са евтини и струват хиляди долари.

Наука