Създателите на Pokemon GO пускат Peridot – тамагочи от следващо поколение с елементи на допълнена реалност

Създателите на Pokemon GO пускат Peridot – тамагочи от следващо поколение с елементи на допълнена реалност

Компанията Niantic Labs, известна със своя мобилен хит Pokemon GO, пуска нова игра с елементи на допълнена реалност. Става дума за проекта Peridot, в който потребителите могат да взаимодействат с виртуални питомци, представляващи високотехнологична версия на тамагочи.

Любимците в Peridot се наричат dots и в зависимост от вида могат да имат пухкава козина, ярки пера или огромни рога. Взаимодействието с тях е тясно свързано с активността и местоположението на потребителя. Съгласно митологията на играта, dots са вълшебни същества, заспали преди няколко хиляди години. Човекът играч е в ролята на член на “Пазителите”, задачата на който е да помогне на милото зверче да оцелее в свят, който силно се е променил откакто те са потънали в сън.

Една от особеностите на Peridot се заключава в това, че всеки любимец е генетично уникален и създаден на базата на седем различни черти, такива като рога, оперение, козина и лице. Грижата за виртуалното същество е доста проста, тъй като неговите потребности се свеждат до храна и игра. Ако човекът не обръща внимание на питомеца си продължително време, той няма да умре, но ще тъгува докато не получи любимите си лакомства и не поиграе предпочитаните игри. Животинчето може да има и други желания, например да хапне нещо определено или да отиде на конкретно място в реалния свят. Изпълняването на желания спомага за неговия растеж. Потребителят може да гали виртуалното съществи и да го учи на трикове.

Както пише The Verge, ефектите за допълнена реалност са на високо ниво, а виртуалните същества реалистично взаимодействат с предмети от реалния свят. За търсене на храна потребителят трябва да посочва на питомеца една или друга област, където да копае. При това зверчето разпознава различни повърхности, затова на различните места ще се намира различна храна. Той разпознава също така цветя и домашни животни. При активно взаимодействие съществото може да израсне до последен стадий само за 24 часа.

Когато любимецът достигне зряла възраст, той може да бъде запознат с друго виртуално същество, в резултат на което ще се появи малчуган, съчетаващ чертите на двамата родители. За взаимодействие с питомците на приятели и другите потребители на играта е предвидено вграденото социално приложение Niantic Campfire.

Макар Peridot да е безплатна игра, в нея има предмети, които могат да се купят за реални пари.

Софтуер