Tesla пуска комплект колела за $6000, които позволяват Model S Plaid да ускорява до 322 км/ч

Tesla пуска комплект колела за $6000, които позволяват Model S Plaid да ускорява до 322 км/ч

Когато Tesla представи за първи път тримоторната версия Model S Plaid, за нея беше обявена максимална скорост 322 км/ч. От съображения за безопасност обаче бройките за пазара бяха ограничени до 262 км/ч. Технически колата може да се движи по-бързо, но за нея са нужни по-ефективни гуми и спирачки. Сега компанията предлага комплект, позволяващ на автомобила да ускорява до 322 км/ч.

Неофициално ентусиасти вече са постигали даже по-високи скорости на Tesla Model S Plaid – до 348 км/ч, след като са премахнали програмните ограничения. Самата компания предлагаше на любителите на високи скорости да доплатят $20 000 за спирачна система с керамични елементи. Сега Tesla предлана нова опция, състояща се от комплект колела тип R20 за $6000, които са предназначени за използване на скоростни състезателни трасета.

Самият комплект се състои от комплект колела с гуми Goodyear Supercar 3R размер 285/35 за предната ос и 305/30 за задната, което е типично за колите с високи динамични характеристики. Той може да бъде закупен от юни тази година, а предварителни поръчки вече се приемат. Явно при потвърждение на покупката Tesla ще премахне ограничението за максимална скорост в колите от серията Plaid. Разбира се, такава скорост може да се вдига само на специализирани трасета и при наличние на съответен опит.

Транспорт