Изследователи откриха в интернет 49 ферми за съдържание, генерирани от изкуствен интелект

Изследователи откриха в интернет 49 ферми за съдържание, генерирани от изкуствен интелект

Изследователи от компанията NewsGuard, която се занимава с борба с дезинформацията и оценка на надеждността на новинарските платформи са открили, че изкуствен интелект активно се използва за напълване на така наречените ферми за съдържание. Само през април 2023 г експертите от NewsGuard са намерили 49 сайта, съдържанието на които е изцяло създадено от изкуствен интелект.

Както поясняват от NewsGuard, сайтовете, чиито собственици са неизвестни, произвеждат колосален обем съдържание на различни теми, включително политика, здраве, развлечение, финанси, технологии и др. Някои от тях публикуват дневно стотици статии, написани от невронни мрежи.

Организацията посочва, че често такива сайтове имат подобни названия с повтарящи се думи (например, Biz Breaking News или Market News Reports). По правило те са пренаситени с реклама (основният им източник на доходи). Що се касае до дезинформацията, подобни сайтове рядко я разпространяват преднамерено, но някои от тях публикуват очевидни лъжи. Например, в началото на април контент-фермата CelebritiesDeaths е публикувала статия, в която се твърди, че Джо Байдън е починал.

Сега създателите на подобни сайтове експериментират в опитите си да “намерят нещо ефективно” и ще продължават да създават ферми за съдържание, като се имат предвид ниските разходи за неговото производство.

Бизнес