Garmin пуска радар за велосипеди

Garmin пуска радар за велосипеди

Garmin е разработила радара Varia eRTL61, който се инсталира на електрически велосипеди и е предназначен за откриване на автомобили. Системата ще предупреждава за приближаващи отзад транспортни средства.

Радарът се закрепва като обикновени задни светлини и се включва към електрическата система на електровелосипеда. Когато водачът върти педалите, eRTL615 изпраща импулси, които като ехо се отразяват от всякакви автомобили на разстояние до 137 метра зад велосипеда. Модулът ги анализира и определя колко далеч се намира транспортното средство и колко бързо приближава.

Потребителят получава предупреждение във вид на визуални и звукови съобщения на смарт часовник на Garmin, на велокомпютър Edge или чрез приложението Varia за iOS и Android на свързан смартфон. Показват се колко автомобила има отзад и на какво разстояние са.

Устройството тежи 51 грама, има защита срещу водонепроницаемост IPX7 и обменя данни по протоколите ANT+ или Bluetooth. Varia eRTL615 може да бъде закупен от онлайн магазина на Garmin на цена $300. За притежателите на не-електрически велосипеди се предлага и версия с батерийно захранване.

Транспорт