Учени създадоха дървен транзистор

Учени създадоха дървен транзистор

Изследователи от Швеция са разработили първият в света транзистор от дърво. Учените от Линшьопингския университет и Кралския технлогичен институт в Стокхолм са публикували статия с название “Модулация на електрическия ток в дървесни електрохимични транзистори”, в която е описан WECT (Wood electrochemical transistor) – дървен електрохимичен транзистор.

Изследователите отбелязват, че макар параметрите му да не могат да се сравняват с традиционните силициеви транзистори, създаването на подобни решения от дървесина открива път към “зелената” биоразлагаема електроника. Освен това, дървесната електроника може да осигури “електронен контрол над живите растения”.

Ако в съвременната индустрия размерът на транзисторите се измерва в нанометри, WECT е истински “слон” – разработеният и тестван от шведските учени прототип има диаметър 3 см, а честотата му достига 1 Hz. Но според разработчиците далеч не винаги са нужни невидими за окото бързи транзистори. Например, от такива няма нужда, когато е нужен контрол над растенията.

“Ние измислихме безпрецедентен принцип”, – казва Исак Енгквист, старши доцент от Лабораторията за органична електроника към Линшьопингския университет. – “Да, дървеният транзистор е бавен, но той работи и има огромен потенциал за развитие”. – добавя той.

 

За създаването на WECT е използвана “проводяща” дървесина. Тя се създава чрез отстраняване на лигнина от дървесината, като за целта се използва специален разтворител. Впоследствие каналите, освободени от лигнин се запълват с полимер с електронно-йонна проводимост. За експеримента учените са използвали балсова дървесина (поради нейната подходяща структура на вътрешните канали) и проводящ полимер PEDOT:PSS. За изграждането на транзистора са били нужни три дървесни отрязъка – за трите негови извода – гейт, дрейн и сток.

Наука