Зимбабве въвежда цифрова валута обезпечена със злато

Зимбабве въвежда цифрова валута обезпечена със злато

Република Зимбабве планира да въведе обезпечена със злато цифрова валута. Както съобщава президентът на местната централна банка Джон Мангудиа, решението е призвано да стабилизира нестабилния курс на националната валута относно американския долар.

Според наличната информация, гражданите ще могат да обменят наличните си пари на цифрови токени, за да запазят тяхната цена и да се застраховат при голяма промяна в курса на местната валута. Както съобщава Bloomberg, страната вече е пуснала в обръщение златни монети, за да стабилизира курса на последната. Официално един американски долар се равнява на малко над 1000 зимбабвийски, но на черния пазар той се продава за 1750 местни долара.

Освен в обезпечени със злато цифрови токени, спестяванията ще могат да се съхраняват и в златни монети – те все повече се пускат в обръщение, за да не влагат гражданите своите средства в чуждестранни активи от сорта на американски долар.

Зимбабве напълно се отказа от своята валута, страдаща от хиперинфлация, през 2009 г, като я замени с американския долар. През 2019 г се появи нова версия на зимбабвийския долар, но през юни същата година властите решиха да запазят американската валута в законно обръщение, за да задържат стремителния ръст на цените.

В Зимбабве стравнително добре са развити онлайн плащанията. През 2019 г, поради недостиг на налични пари повечето плащания са извършвани в цифров формат, най-често с помощта на смартфони. Тогава обаче все още не ставаше и дума за цифрова валута.

Бизнес