Airbus показа концепция за орбитална станция с название LOOP

Airbus показа концепция за орбитална станция с название LOOP

Европейският аерокосмически гигант Airbus демонстрира концепция за космическа станция с название LOOP, която е по-просторна и комфортна от съвременните орбитални обекти. Станцията изглежда като цилиндър, напомнящ огромна бъчва.

Многоцелевият орбитален модул LOOP разполага с три палуби, които са съединени с тунел, обкръжен от оранжерия. Станцията е разчетене за екипаж от четири човека, но може да бъде адаптирана за настаняване на осем космически туриста. Диаметърът на LOOP е 8 метра – това означава, че тя може да бъде изпратена в орбита с едно изстрелване на ракета-носител от типа SpaceX Starship и веднага да бъде разгърната, тоест, да бъде направена пригодна за живот.

В базовата си конфигурация станцията включва жилищна палуба и палуба с центрофуга, където се създава изкуствена гравитация и обитателите могат да си починат от безтегловността. Известно е, че при липса на гравитация човешкото тяло бързо губи форма – мускулите и костите атрофират без да имат натоварване. Освен това, безтегловността дезориентира нервната система на човека, затова в първите дни в орбита на мнозина им прилошава.

Airbus споделя, че концепцията LOOP е разработена, за да се направи пребиваването на хората в космоса по-комфортно и приятно, осигурявайки при това условия за по-продуктивна работа. В основата на проекта лежат знания, натрупани през десетилетията космическа ера, както и перспективни технологии – станцията може да бъде изведена не само в околоземна орбита, но също така изпратена към Луната или Марс. Компанията е на мнение, че LOOP ще може да бъде реализирана на практика още в началото на 30-те години, когато впрочем изтича екслоатационният срок на Международната космическа станция.

Архитектура Космос