Учени откриха пиезоелектрическа течност – под налягане тя може да произвежда електричество

Учени откриха пиезоелектрическа течност – под налягане тя може да произвежда електричество

Учени от университета в Мичиган са получили течност, демонстрираща пиезоелектрически свойства. Материалът може да се използва в оптичните прибори или в “новата област пиезо хидравлика”.

Пиезо-ефектът – поляризация на диелектриците при механична деформация, е открит през 1880 г. Възможен е и обратният ефект – възникване на механични деформации в електрическо поле. Притежаващите такива свойства материали днес имат много широко приложение. Те се използват в часовници, усилватели, трансформатори и даже запалки. Но досега това бяха твърди вещества, а не течности.

Новото свойство на веществото е открито в хода на изучаване на две йонни течности на соли – когато те са подложени на налягане, започват да произвеждат електричество, което е пропорционално на прилаганата сила. Освен това, в течността е открит и ефект на “индуциран градиент на свободния заряд”, съотвестващ на обратния пиезоефект. 

До този момент се считаше, че пиезоелектрици могат да са само материали с кристална структура, които се отличават с висока подреденост. Затова учените даже не са се опитвали да откриват подобни свойства в течностите. Сега изследователите се смятат  да изучат механизма на възникване на пиезоефекта в течности, както и да намерят нови вещества от тази група с по-висока проводимост.

Авторите на изследването вече се тествали своето откритие, като са поместили течността в контейнер с формата на леща. Когато въздействали на нея с електричество те са успели да променят фокусното растояние на лещата. Те добавя, че откритите течности с пиезоефект са безвредни за околната среда, тъй като не съдържат олово, затова могат да намерят широко приложение в промишлеността.

Наука