Как да направим малката везна на ток?

Как да направим малката везна на ток?

Малките електронни везни вече са задължителни за всяка кухня. Те са и абсолютно необходим инструмент за всеки онлайн магазин.

Аз имам и кухня, и магазин, и везна. И докато в кухнята не я използвам никак, в онлайн магазина везната се използва ежедневно. Но… не мога да ѝ смогна на батерии!

Малката везна от снимката с максимално измервано тегло до 5 кг се захранва от една батерия тип-бутон CR2032. Батерията обаче се разрежда доста бързо даже и когато е в стендбай режим, тоест, не се използва. Първоначално мислех, че проблемът е в некачествените батерии, които ѝ слагам (от супермаркет), което вероятно е вярно. Евтинийка. Но имах малка бижутерска везна до 500 грама, която работеше с 2 ААА батерии и те също се разреждаха относително бързо в чакащ режим.

Каквато и да е причината, везната ми трябва и не е приятно да я включиш и веднага тя да се изключи заради недостиг на ток. След като поредният блистер батерии свърши реших да я направя на ток.

Първият проблем беше как да отворя везната. След като не отктих болтчета, реших че е залепена, което щеше да е много неприятно. За изненада след като внимателно подпъхнах един нож видях, че капакът е само на чопчета и лесно се отвори.

Винаги се опитвам да реша даден проблем по най-лесния начин, без да се затормозявам особено. За захранване използвах обикновено зарядно за телефон с microUSB накрая. Тези кабели вече рядно се използват, така че нямах никакви угризения да отрежа конектора. От другата страна на кабела има нормален USB конектор, който става за всяко зарядно или друго устройство с USB порт.

Да, но зарядните за смартфон дават на изхода 5V, а на нас ни трябват 3V – колкото е напрежението на батерията CR2032. Първата ми реакция беше да използвам миниатюрен DC-DC модул, с който да си настроя нужното напрежение. Оказа се обаче, че тези модули са ми свършили, затова прибягнах до класиката LM317L. Това е миниатюрният корпус на интегралната схема, която поддържа до 100 mA изходен ток. Нямаме нужда от повече. Нужното изходно напрежение се определя от двата резистора и ако не ви се смята по формули, има суперудобни калкулатори. Аз използвам такъв от приложението Electrodoc за Android.

Схемата е много проста, а монтажът се побира в гнездото за батерия на везната.

За всеки случай, преди да включите кабелчетата за захранване на везната (червен и черен), премерете изходното напрежение на така направената схема. То трябва да е 3,1V. Понеже е “хвърчащ монтаж”, за да не се клати и евентуално да предизвика късо съединение, можете да го залеете с топъл силикон, както направих аз.

Това е – включваме в контакта и ползваме везната.

Как да...