Учени разработват компютър от гъби

Учени разработват компютър от гъби

Учени от Лабораторията за нетрадиционни изчисления в университета на Западна Англия в Бристол разглеждат възможността за създаване на гъбени компютри – изчислителни системи на базата на гъбични култури. Предишни изследвания и нови експерименти откриват в гъбените организми признаци, сходни с дейността на нервните мозъчни тъкани на човека. Британските учени възнамеряват да създадат на тази база невронни изчислители и да намерят техните признаци в живата природа.

Специалистите от лабораторията вече са работили в плесента Physarum polycephalum. Този организъм е интересен с това, че може самостоятелно да изпълнява прости алгоритми. В миналото вече са представени роботизирани системи на базата на Physarum polycephalum. Подобна платформа, например, е способна да се ориентира в лабиринт и в случай че се преглежда по-широко, да решава задачата на Щайнер за минимално обхващащо дърво.

Както съобщава Popular Science, от 2016 г лабораторията е започнала изучаването на гъбичните култури. Специалистите са успяли да засекат електрически сигнали в мицела, напомнящи тези в невронните тъкани на човека и животните. Присъствието на “нервни” сигнали, разпространяващи се в мицела на гъбите, открива перспективи за разработката на невроморфни компютри. Системите могат да бъдат пренесени в природата и теоретично с невронни мрежи да се оплете цялата Земя. Нещо повече, учените са открили, че стимулацията на едни и същи участъци на мицела подобрява проводимостта на импулсите. Мицелите позволяват да се създадат мрежа, логика и памет, но изследователите все още не са наясно как всичко това да се организира в програмируема архитектура.

“Засега това са само теоретични изследвания. Ние просто демонстрираме, че с помощта на мицела могат да се правят изчисления, да се реализират основни логически схеми т.н. Надяваме се в бъдеще да можем на базата на мицелите да създаваме по-сложни компютри и устройства за управление”, – казват учените.

Наука