Тестваха в космоса йонни двигатели, работещи с вода

Тестваха в космоса йонни двигатели, работещи с вода

Японската компания Pale Blue направи първите орбитални изпитания на свои експериментални йонни двигатели, работещи с водна пара. Те са използвани в конструкцията на наноспътник и са работили около 2 минути. На базата на получените данни инженерите са заключили, че първите тестове са преминали успешно.

Двигателната система е тествана на 3 март на първия сателит на Sony, който е изстрелян в космоса в рамките на проекта Star Sphere, целта на който е да предостави на голям брой хора качествени снимки от планетата Земя и други космически обекти. Сателитът Star Sphere 1, известен под името EYE, е изведен в космоса с ракетата Falcon 9 на SpaceX. В неговата конструкция се намира камера, чрез която намиращият се на височина 500-600 км от Земята сателит ще прави снимки. Успешните изпитания на двигателната система ще позволи на Pale Blue да продължи с реализацията на проекта, който трябва да е готов до края на тази година.

“Pale Blue е разработила и тествала собствен двигател, работещ с вода и благодарение на това компанията прави голяма крачка напред в извеждането на други апарати от проекта Star Sphere в космоса”, – коментират от Pale Blue.

Основната цел на разработчиците на двигателя е създаването на алтернативна технология, позволяваща на спътниците да остават в околоземна орбита. Водата в двигателите на Pale Blue играе ролята на екологично и икономично гориво. Системата разгражда водата на водород и кислород, след което ги изгаря. Използването на вода обаче има своите ограничения относно размера и теглото на космическите апарати, които могат да се привеждат в движение от такива двигатели. Счита се, че йонните двигатели с вода са подходящи за използване в миниатюрните сателити.

Космос