Американска компания започва печат на батерии с всякаква форма на 3D принтер

Американска компания започва печат на батерии с всякаква форма на 3D принтер

Американският стартъп Sakuu успешно е напечатала на 3D принтер напълно работоспособни литий-йонни батерии с произволна форма. Технологията вече е достъпна за лицензиране за малки и големи производства.

Разработката на Sakuu е базирана на разработен в MIT метод за сухо производство на литийни батерии. Главната особеност на технологията се състои в това, че за подготовка на химическите компоненти на акумулатора не са необходими разтворители и последващо сушене – самото сушене изразходва огромно количество електрическа енергия.

Печатната технология на Sakuu е реализирана на принтерската платформа Kavian. Тази платформа лесно се мащабира и на нейна база може да се организира масово производство на литий-съдържащи акумулаторни батерии. Платформата позволява да се печатат батерии с произволна форма.

Според Sakuu, нейните батерии могат да постигат плътност на енергията от 800-1000 Wh със запазване на висока цикличност на зареждане и токови характеристики. Платформата Kavian може да печата от начало до край както обикновени литий-йонни батерии, така и литий-метални с твърд електролит.

Енергия