Google тества потенциални конкуренти на ChatGPT

Google тества потенциални конкуренти на ChatGPT

Google провежда тестове на нови чат-ботове, които в бъдеще да бъдат интегрирани в търсещата машина на компанията. Те се разработват в рамките на облачното подразделение на Alphabet. Предполага се, че собствен реален конкурент на ChatGPT ще бъде представен пред широката общественост към края на годината.

Google прави тестове на чат-бота Apprentice Bard сред своите служители, които могат да му задават въпроси и да получават отговори, както и на ChatGPT. Специално подразделение разработва търсачка за настолни компютри – търсенето може да се осъществява под формата на въпроси и отговори.

Тестовете на продуктите започнаха след неотдавнашно събрание на компанията, в хода на което служители изразиха безпокойство от появата на ChatGPT и вероятността Google да загуби позиции и сферата на изкуствения интелект. Изпълнителният директор на ИИ подразделението на Google Джеф Дин заяви, че компанията е принудена да обръща повече внимание на репутационните рискове, отколкото стартъпът и съответно, поддържа по-консервативна политика. Президентът на компанията Сундар Пичай също обеща Google да пусне аналогични продукти през тази година.

Един от тестваните продукти е чат-ботът Apprentice Bard, използващ разработената от Google технология LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). След появата на ChatGPT, екипът занимаващ се с LaMDA беше принуден приоритетно да се заеме с разработката на съперник на продукта на OpenAI.

Apprentice Bard в много отношения си прилича с ChatGPT – той може да отговаря на въпроси в диалогов прозорец. Той ще замени предишната версия Meena, който беше стартиран в пределите на компанията, но впоследствие беше прекратен. Служителите отбелязват, че през последните седмици Apprentice Bard е станал по-съвършен инструмент.

Известно е също така, че Google тества алтернативни страници за търсене, които могат да работят във формат въпроси-отговори. Например, вече се проверява шаблонът, в който “по-човешките” отговори се показват веднага под реда за търсене, след това се показват свързани с темата въпроси, а след това се демонстрират обикновените резултати от търсенето, включително линкове и заглавия. Засега не е известно кой от няколкото варианта ще избере Google.

Има информация, че разработчиците на Google вече са сравнявали качествата на бета-версията на LaMDA с ChatGPT. Знае се, че при “събеседване” за длъжността програмист, ChatGPT е получил квалификация Level 3, обикновено указваща, че служителят е способен да контролира действията на колегите си с нива Level 1 и 2. Засега не е известно какво ниво е получил инструментът LaMDA.

След въпрос към ботовете могат ли решения от сорта на ChatGPT и AlphaCode да заменят програмисти, и двата продукта са отоговрили уверено, че това няма да се случи, но подобни уструменти ще улеснят работата. На молба да опишат сцена с кражба в магазин за използване в киното, LaMDA е предложи сценарий, а ChatGPT е прибягнал до по-пространен разказ. И накрая, при решаване на логически-аритметична задача, ChatGPT е дал неправилен отговор, а LaMDA – правилно решение.

Впрочем, засега данните са доста повърхностни. Например, наскоро се появи информация, че ChatGPT вече може да търси грешки в програмен код. Това може да стане важно преимущество при сравняването на двете системи.

Софтуер Технологии