Какви биха могли да бъдат пътуванията на бъдещето

Какви биха могли да бъдат пътуванията на бъдещето

Две американски компании – Node Air и JetX, са разработили концепция за смесени пътнически превози с прелитане, където пасажерите не трябва да се прекачват. Концепцията предполага модулен подход. Пътниците сядат в стандартен модул, който се поема от колесно шаси, което пък на съответните места може да отдаде пътническия модул на въздушно шаси. При пристигане в крайния пункт се провежда обратната процедура.

По този начин разработчиците възнамеряват да заобиколят главното неудобство, свързано с полетите – отиването до летището, полет и обратната последователност при крайната дестинация. Модулното решение позволява да се пътува от врата до врата без посещаване на летището и всички съпътстващи забавяния.

С разработката на идеята се е заела компанията Node Air. Наскоро тя сключи договор с JetX за съвестна работа над проекта. В актива на JetX има оригинално решение за двигател с променлив вектор на тягата. За съжаление, компаниите предлагат само концепции – те все още нямат детайлни конструкторски проекти.

Идеята изглежда привлекателно и не е изключено в някога в бъдеще да бъде реализирана. Но докато не бъдат създадени мощни електрически двигатели и батерии с много голям капацитет, разработката ще си остане само красива идея.

Транспорт