Измислиха дреха, която ни крие за камерите за видеонаблюдение с изкуствен интелект

Измислиха дреха, която ни крие за камерите за видеонаблюдение с изкуствен интелект

Студенти от университета в Ухан са разработили дрехата InvisDefense, която може да направи човек невидим за системите за разпознаване, използващи камери с изкуствен интелект. Дрехата може да се използва както през деня, така и през нощта. Специален камуфлаж заблуждава изкуствения интелект при анализа на изображението. През деня това е просто рисунка на дрехата, а през нощта – вграден проводник в дрехата, който отделя топлина.

По думите на разработчиците на InvisDefense, те са имали две противоположни цели. От една страна, следенето на хора вече достига огромни мащаби. От друга, в системите за безопасност има дупки, от които могат да се възползват зложелатели. Ясно е, че InvisDefense не трябва да пречи на органите на реда, но в същото време да спира събирането на данни за гражданите с комерсиална цел или от частни лица.

Дрехата InvisDefense е тествана със системата за видеонаблюдение и лицево разпознаване на университетския кампус. Точността на разпознаване е намаляла до 57%. Това е добър резултат, който може още повече да бъде подобрен. Но даже и в този си вид InvisDefense може да се използва и учените се надяват, че ще могат да организират производството ѝ на цена около $71. В бъдеще изследователите смятат да разработят аналогичен камуфлаж за предмети и автомобили, както и маскировка за системите за спътниково наблюдение.

Технологии Хардуер