Microsoft и LinkedIn стартират програма, с която ще помогнат на 10 милиона души да развият дигиталните си умения

Microsoft и LinkedIn стартират програма, с която ще помогнат на 10 милиона души да развият дигиталните си умения

Ще бъдат осигурени безплатен достъп до 350 нови курса, шест нови сертификата Career Essentials и 50 000 LinkedIn стипендии за обучение.

Microsoft и LinkedIn обявиха следващата стъпка в програмата Skills for Jobs, предоставяйки безплатен достъп до 350 нови курса и шест нови сертификата Career Essentials за шест от най-търсените работни места в дигиталната икономика. Освен това, двете компании ще осигурят 50 000 стипендии за обучение в LinkedIn, за да помогнат на хората да напреднат в развиването на своите умения. До 2025 г. Microsoft ще помогне за обучението и сертифицирането на 10 милиона души с умения за някои от най-търсените работни места. Това е следващата стъпка от Глобалната инициатива за умения, която помогна на 80 милиона търсещи работа по целия свят, да получат достъп до ресурси за развиване на дигиталните умения. В България, в рамките на две години, откакто Microsoft стартира GlobalSkilling Initiative, над 58 000 души се включиха в безплатно обучение.

Използвайки данни от LinkedIn и Burning Glass Institute, Microsoft анализира обявите за работа, за да определи шест от най-търсените роли: Административен специалист, Мениджър проекти, Бизнес анализатор, Системен администратор, Разработчик на софтуер и Анализатор на данни. Новите курсове и сертификати ще се предлагат на осем езика – английски, френски, немски, испански, португалски, опростен китайски, японски и арабски. Развиването на програмата се основава на ангажимента на Microsoft за подкрепа на приобщаващи икономически възможности, така че учащите по целия свят да имат равен достъп до уменията, технологиите и възможностите, необходими за успех в дигитализиращата се икономика.

„Днес дигиталните умения са ключов фактор за конкурентоспособността на пазара на труда. След придобиването на тези умения чрез Microsoft Learn и LinkedIn Learning, ние допълнително подкрепяме хората да валидират знанията си с признати в индустрията сертификати на Microsoft, които играят ключова роля в кариерното развитие“, коментира Калин Димчев, изпълнителен директор на “Майкрософт България”.

Новите сертификати Career Essentials са създадени, за да помогнат на учащите да преодолеят пропуските в знанията си от основата на дигитална грамотност до обучение по понапреднали технически умения и да получат признати в индустрията сертификати, които са ценни за намирането на работа. След като обучението бъде завършено, обучаемите ще получат значка в LinkedIn, с която да обозначат техния сертификат и да покажат на работодателите, че владеят набор от умения.

Всички курсове са достъпни в LinkedIn на адрес opportunity.linkedin.com. Освен това, курсовете, разработени от Microsoft, ще са налични и в Microsoft Community Training (MCT) и във формат за изтегляне за използване в други системи за управление на обучението (LMS) за партньори с нестопанска цел.

Бизнес