Умен лейкопласт лекува раните с електричество

Умен лейкопласт лекува раните с електричество

Лекуването на заболявания, предизвикващи хронични рани по кожата, продължава дълго време и съвсем не е евтино. Учените се опитват да смекчат проблема с лекуването на кожни поражения с помощта на умен лейкопласт, който ускорява зарастването на раните.

В хода на предклинични изпитания на електронен медицински пластир, учени от Станфордския университет се убеждават, че зарастването на раните може да стане с 25% по-бързо, отколкото при използване на обикновена тъканна превръзка. Експериментът е проведен върху мишки, предстои разработката на по-сложен вариант за оказване на медицинска помощта на хора.

Електронният лейкопласт едновременно защитава раната от външно въздействие и стимулира зарастването със слаб електрически ток. Токък убива бактериите и стимулира гените, отговарящи за зарастването. На тънка гъвкава подложка са разположени сензори, контролер и безжичен предавател. Електрониката работи без вградено захранване, а с помощта на антена, която приема радиосигнал на определена честота, който след това се преобразува в електрически ток.

Датчикът се закрепва към кожата със специален хидрогел, който губи лепящите си свойства при нагряване от около 40 градуса. Ако системата реши, че лечението е приключило, локално нагряване от няколко градуса принуждава лейкопласта да падне сам. Вграден сензор за температура също следи за възможно засилване на инфекцията и реагира по съответния начин. Тестовете върху мишки показват, че умният пластир не ограничава движенията на животните, не предизвиква дразнене на кожата при непрекъснато носене в продължение на 15 дни и осигурява непрекъснат мониторинг на температурата и съпротивлението на кожата.

В същото време системата стимулира зарастването като стимулира гените на имунните клетки. Регулярните проверки на образци от тъкани от раната показват, че отговорните за възстановяването на кожните клетки и съединителна тъкан имунни клетки повишават своята активност при зададен алгоритъм за стимулация на раната със слаб електрически ток.

Нещо повече, с умният лейкопласт възстановителният процес на тъканите става с 50% по-бързо. Това помага да се избегнат белези по кожата, а възстановяването е по-бързо и щадящо.

Наука