В Япония ще добиват електричество от сняг

В Япония ще добиват електричество от сняг

През декември в японския град Аомори ще почнат изпитания на необичайна система за производство на електричество. Електроенергията ще се добива благодарение на разликата в температурите между сняг и околния въздух. Досега градските служби изхвърляха събрания по улиците сняг в морето.

Службите по почистването заедно с IT компанията Forte и Токийския университет са оборудвали басейна в местно затворено училище със система от топлопроводящи тръби и течност. Снегорините ще събират снега от улиците в басейна, докато другият край на тръбите ще бъде изложен на слънчевите лъчи. Поради разликата в температурите течността в тръбите ще започне да се движи и на свой ред ще завърти малка турбина. Колкото по-голяма е разликата в температурите, толкова мощността ще е по-голяма. Разтопената в басейна вода ще може да се пречисти и да се използва за други цели.

Изпитанията на системата ще продължат до март. Очаква се, че нейната ефективност ще е сравнима с тази на соларните панели, но по отношение на екологията новата система ще е по-добра от вятърните генератори. На практика отпадъци от предложеното снежно решение няма, докато слънчевите и вятърните колектори подлежат на утилизация, доколкото е възможно.

Енергия